BLOG

Mind a férfiak, mind a nők viselnek ékszert, ez manapság magától értetődő dolog. De miből is alakult ki ez? Mi a szerepe ma? Ezekről a témákról olvashatsz ebben a cikkben.

Igazodjunk el a türkizek között

 

A türkiz az egyik legrégebben használt csodás ékkő, amit ékszerek készítésére felhasználtak a világ különböző részein. Méltán híresek az észak-amerikai navajo és pueblo indiánok ezüsttel kombinált türkiz ékszerei. Közép-Amerikában az azték, Dél-Amerikában a maja kézművesek alkottak belőle csodás darabokat. Az ókori Egyiptomban pedig a fáraók és a leggazdagabbak számára készítettek belőle ékszereket, amelyekhez az alapanyagot a Közel-Kelet (Irán és Türkesztán) bányái szolgáltatták.

Amit az achátokról tudni érdemes

Az achát elnevezés eredete az i.e. 315 körüli időre nyúlik vissza. Theophrastus (görög filozófus, természettudós) egyik értekezésében írt arról, hogy az achates (achát) arról a folyóról kapta a nevét, ahol először találtak ilyen ásványt a kavicsok között. Az Ahate folyót ma Dirillonak hívják, és Szicília dél-keleti részén ered, és Raguza városától nyugatra ömlik a tengerbe.