BLOG

Ha november van, akkor bő egy hónap múlva Karácsony. Bár tudjuk, hogy a legfelkapottabb esemény ez a kereskedelemben, az eredete mégis a szeretet, ami számunkra fontosabb. A szeretetből ajándékozás, szeretteinknek. Cikkünkben a karácsonyi ékszer ajándékozásban segítünk eligazodni, a témában kevésbé járatos olvasóinknak is.

A nyaklánc megjelenésünk központi eleme, ezért kiválóan alkalmas arra, hogy a szemlélő figyelmét az ékszert viselő nyakára irányítsa. Kedves olvasó, e csodálatos díszítő tárgyat övező legérdekesebb történeteket tekintsük hát át most.

Talán gondoltál már arra, hogy a bizsuk, azaz a nem nemesfémnek minősülő fémötvözetekből kialakított ékszerek  évezredek óta díszítik viselőiket. Ahhoz, hogy igazán ízléses megjelenést érjünk el, érdemes ékszer szettben gondolkodnunk. Mostani cikkünk az ékszerek kombinálásának lehetőségeiről és főbb szabályairól szól.

2021.10.08 06:50

Tudtad, hogy neves belsőépítészeti és lakberendező cégek is szívesen dolgoznak ásványokkal, féldrágakövekkel? És hogy mi, hétköznapi emberek is egyszerűen becsempészhetjük életterünkbe kedvenc kristályainkat, és ennek még jótékony hatása is lesz?

Legújabb blogcikkünk hiánypótló írás, hiszen a morion ásványt mutatjuk be, amely vállalkozásunk névadó kristálya. Következzenek hát a legfontosabb ismeretek és a kapcsolódó legendák a morion kőről!

Korábbi blog bejegyzéseinkben végig vettük, az ékszerkészítés kellékeit és alapanyagait, mit érdemes beszerezni e kreatív hobbi végzéséhez. Mostani cikkünkben kitérünk pár kényelmi termékre és bevált praktikára, amik ugyan nem szorosan véve ékszerkészítő kellékek, de nagyban hozzájárulnak az alkotómunka gördülékenységéhez.

Kvarckristályokkal foglalkozó cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk. Mai blogcikkünkből ismét más, izgalmas kvarckristályokat, az achátot, az aventurint és a karneolt ismerhetjük meg.

Sorozatunk előző cikkeiben lépésről-lépésre haladva, megtudhattuk, milyen kellékeket és alapanyagokat érdemes kezdő gyöngyfűzőként beszerezni. Talán van már olyan kedves olvasónk, akinek feltűnt, hogy pont a lényegről, a gyöngyökről még nem esett szó?! Nem véletlen, hiszen egy meghatározott rendszert követve, szinte kézen fogva olvasóinkat haladunk cikkről-cikkre az ékszerkészítés hobbi bemutatásában.

Legutóbbi, ásványokat ismertető blogcikkünkben a kvarckristályokkal kezdtünk el foglalkozni. Emlékeztetőül, e népes ásványcsalád tagjai szilikát ásványok, a szilícium dioxid (SiO2) mindegyikük ásványtani képletében szerepel. Összességében gyakori ásványok, hasonlóan a földpátokhoz.

Mai blogcikkünk három újabb kvarckristállyal, az ametiszttel, a citrinnel és a kalcedonnal foglalkozik bővebben.

Sorozatunk előző cikkében a leggyakoribb alapanyag szálakat tekintettük át. Ha már eddig sikerült mindent beszerezni, legyen most szó az ékszer alapanyagok másik - hasonlóan fontos - alkatrész csoportjáról: a szerelékekről.

A kvarc egy szilikát ásványfaj, a szilícium dioxid (SiO2) egyik szerkezeti változata. Ez az ásvány a Föld kontinentális kérgének második legelterjedtebb ásványa, csak a földpátok előzik meg.

Cikksorozatunk egy korábbi részében a gyöngyfűzés egyéb praktikus eszközeit, a stoppernyomót, a tűket és a szerelőkarika nyitó gyűrűt ismerhetted meg. Miután az alapvető szerszámokat és eszközöket beszereztük, lépjünk eggyel tovább és az ékszerkészítés kellékei közül bővítsük eszköztárunkat!

Az értékes és ritka igazi gyöngyök története messze az ókorba nyúlik vissza, amikor csak kevesek kiváltsága volt birtoklásuk és viselésük. Szerencsére mára ez az apró ékesség sokak számára megfizethetővé és elérhetővé vált.

Cikksorozatunk előző részében az ékszer készítés legalapvetőbb kellékeivel, a fogókkal ismerkedtünk meg. Új cikkünkben olyan további alapvető eszközöket mutatunk be, amelyek nem hiányozhatnak egy hobbi ékszerész készletéből sem.

2021.05.07 08:50

Vannak olyan ásványok, amelyeket körülleng a titokzatosság. A holdkőhöz sok hiedelem, legenda és kép társul, hiszen már az ókori rómaiak kora óta szorosan fonódik a mitológiához.

Mind a férfiak, mind a nők viselnek ékszert, ez manapság magától értetődő dolog. De miből is alakult ki ez? Mi a szerepe ma? Ezekről a témákról olvashatsz ebben a cikkben.

Ékszert majdnem mindenki visel, akár nap mint nap is. Sokak számára szinte nélkülözhetetlen a színes, egyedi, vidám, vagány vagy alkalmi gyöngyökből készült egyedi ékszer. Az ékszer készítés gyönyörű hobbi, azonban a képzelőerő, esztétikai érzék és kreativitás mellett nagyfokú precizitást és odafigyelést is kíván. Cikksorozatunkban segítünk neked az otthoni ékszer készítés alapjainak megismerésében. Ha kedvet kaptál a gyöngyfűzéshez, olvasd el blogbejegyzéseinket!        

A türkiz az egyik legrégebben használt csodás ékkő, amit ékszerek készítésére felhasználtak a világ különböző részein. Méltán híresek az észak-amerikai navajo és pueblo indiánok ezüsttel kombinált türkiz ékszerei. Közép-Amerikában az azték, Dél-Amerikában a maja kézművesek alkottak belőle csodás darabokat. Az ókori Egyiptomban pedig a fáraók és a leggazdagabbak számára készítettek belőle ékszereket, amelyekhez az alapanyagot a Közel-Kelet (Irán és Türkesztán) bányái szolgáltatták.

Az achát elnevezés eredete az i.e. 315 körüli időre nyúlik vissza. Theophrastus (görög filozófus, természettudós) egyik értekezésében írt arról, hogy az achates (achát) arról a folyóról kapta a nevét, ahol először találtak ilyen ásványt a kavicsok között. Az Ahate folyót ma Dirillonak hívják, és Szicília dél-keleti részén ered, és Raguza városától nyugatra ömlik a tengerbe.