BLOG

A gyöngyfűző hobbi alapkellékei – ezeket az eszközöket érdemes még beszerezni

2021.05.21 07:18

Cikksorozatunk előző részében az ékszer készítés legalapvetőbb kellékeivel, a fogókkal ismerkedtünk meg. Új cikkünkben olyan további alapvető eszközöket mutatunk be, amelyek nem hiányozhatnak egy hobbi ékszerész készletéből sem.

A gyöngyfűző tűk 

Gyöngyfűző tűre, mint az ékszer készítés legelemibb eszközére mindenképpen szükséged lesz, ha vékony, gumis damillal dolgozol, vagy hagyományos cérna kell az ékszer elkészítéséhez. A tű ezen, gyenge tartású szálak esetén segít az ásvány vagy tenyésztett gyöngyöket felfűzni. Kialakításuk hasonlít a hagyományos varró vagy hímző tűkhöz, de a rajtuk kialakított lyuk bizonyos esetekben sokkal nagyobb. Méretezésüknek, amit jellemzően 10-15-ig számozással jelölnek, igazodniuk kell a gyöngyök furatához, ezért célszerű több méretben beszerezni őket. Figyelem! A nagyobb tűméret vékonyabb tűt jelöl. Akinek nem biztos a keze, vagy nem szeretne a kis lyukú tűkkel bíbelődni, annak érdemes a nagy lyukú, ún. „big eye” típusú gyöngyfűző tűt keresnie.

Ékszerkészítés indul! Csinálj ékszert előbb az egyszerűbben kezelhető darabokkal, és megfelelő gyakorlás után már a profi szint is könnyedén menni fog.

 

A stoppernyomó fogó

A stoppernyomó fogó ékszer készítés közben a stopperek összenyomásához használható. A stopper egy olyan kis nikkelmentes fém vagy nemesacél anyagú gyöngy, amit a rögzíteni kívánt gyöngy elé és mögé helyezünk, majd összenyomunk, így megakadályozva annak össze-vissza mozgását, vagy a gyöngyök összecsúszását a sodrony vagy drót anyagú fűzőszálon. Stopperrel alakítható ki szép hurok is ugyanezen fűzőszálak végein a kapocs elhelyezéséhez. Ha közelebbről megnézzük a fogót, láthatjuk, hogy kétféle előre formázott nyílása van: a hegyéhez közelebb lévő, picit nagyobb a stopper takaró szerelékek összenyomásához, a szárához közelebb található, egyik oldalán dupla bemélyedéses rés a stopperek biztos összenyomásához való.

A szerelőkarika nyitó gyűrű

Ez a praktikus eszköz lehetővé teszi, hogy szerelőkarikával való munka közben kettő helyett, csak egy fogót kelljen használni. A gyűrűt a mutató ujjunkra kell felhúzni, a szerelőkarikát a kialakított résbe illesztjük be, és így egyetlen fogó segítségével könnyedén ki tudjuk nyitni a karikát, és a többi ujjunk is szabadon marad közben. A gyűrűn két nyílás került kialakításra, a vékonyabb illetve vastagabb szerelőkarikákhoz. Ez a praktikus segédeszköz komolyan megkönnyíti a munkánkat, segít, hogy a karika nyitás és összezárás után is szép, formás, valóban kerek szem legyen.

 

Webshopunkban a bemutatott eszközök mindegyike kapható. Boltunkban személyesen megtekinthetők, kézbe vehetők, munkatársaink pedig szívesen segítenek bármilyen kérdés esetén.

 

Figyeld a folytatást!  Mert következő cikkjeinkben további ékszerkészítő kellékeket és alapanyagokat ismerhetsz meg!