BLOG

A gyöngyfűző hobbi alapkellékei – az ékszerkészítő fogókkal kezdd a beszerzést!

2021.04.23 07:45

Ékszert majdnem mindenki visel, akár nap mint nap is. Sokak számára szinte nélkülözhetetlen a színes, egyedi, vidám, vagány vagy alkalmi gyöngyökből készült egyedi ékszer. Az ékszer készítés gyönyörű hobbi, azonban a képzelőerő, esztétikai érzék és kreativitás mellett nagyfokú precizitást és odafigyelést is kíván. Cikksorozatunkban segítünk neked az otthoni ékszer készítés alapjainak megismerésében. Ha kedvet kaptál a gyöngyfűzéshez, olvasd el blogbejegyzéseinket!        

                                                                                                                                                                          Az első részben az ékszerkellékek közül a legalapvetőbbekkel ismerkedünk meg, mégpedig a fogókkal. Elmondjuk, melyik mire való és hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe vásárláskor.

A fogókról általánosan

A fogók a gyöngyfűzés és a divatékszerek készítése munkafolyamatában az alkatrészek megfogására, tartására, hajlítására és csavarására szolgáló ékszerkellékek. Bizonyos esetekben vágásra is használjuk, olló helyett. Ezért kifejezetten kisebb méretű, ékszerészek és órások által is használatos méretekben gyártott szerszámokat szerezzünk be magunknak, hobbi kivitelben. Leginkább az alapján érdemes választani, hogy kinek melyik a kényelmes. Lehet akár minden munkafolyamathoz is különböző fogót beszerezni, de nem kötelező. Érdemes ezen felül olyat választani, amiben több funkció is kombinálva van, például a fogó funkció mellett csípésre is alkalmas.

A laposfogó (egyenes, recés)

Ennek a fogónak az az előnye, hogy lapos fejkialakítása miatt szélesebb felületen tudunk vele fogni ékszerkészítés közben. Kapható sima felületű és recés kialakítású is. A recés felületűvel óvatosan bánjunk, ha dróttal dolgozunk, mert nagyon könnyen meg tudja nyomni a drótot, így az is recéssé válik! A szerelőkarikát viszont ezzel a fogóval a legjobb megfogni, mert recés kialakításnak köszönhetően nem tud elcsúszni a felületén és biztosan tudjuk tartani szerelés közben a munkadarabunkat.

A csípőfogó

Ezt a fogót alapvetően csípésre, tehát vágásra használjuk olyan alapanyagokhoz, amiket ollóval nem lehet vagy nem érdemes megpróbálni elvágni. Ilyen ékszer alkatrész a drót, vagy például a sodrony nyaklánc alap. A csípőfogós vágás felülete szép sima, nem sorjás viszonylag kis erőkifejtés hatására is. Általa nem erőltetjük, deformáljuk a drótot, nem pattan el és méret-biztos lesz a vágás.

A spiccfogó (egyenes, hajlított)

Ez a szerszám a legalkalmasabb az apró ékszer szerelékek megfogására. Érdemes olyan verziót választani, ami csípőfunkcióval is rendelkezik, így nem kell két külön eszközzel bíbelődni. A hajlított spiccfogó egyik szuper tulajdonsága, hogy a hajlított ívvel biztos kézzel, ügyesen meg lehet fogni a kis díszeket, szerelékeket. 

A kúposfogó

A kúposfogó segítségével (némi gyakorlás után) könnyedén tudunk a szerelőpálca vagy drót végéből formás hurkokat hajlítani, szép szabályos láncszemeket kialakítani.

A szerszámokat, ha van rá lehetőséged, érdemes helyben kipróbálni, hogy megfelelően kézre esnek-e. Válasszuk a jó minőségű anyagból gyártott, stabil, csúszásmentes fogású és precízen köszörült darabokat, így hosszú évekig készíthetünk szebbnél szebb ékszereket ezen ékszerkellékek segítségével.

Végül, fontos még megjegyezni, hogy az ásvány ékszer alapanyagok közül csak szerelékeket fogjunk meg velük, gyöngyöt ne, hisz annak felülete a fémmel érintkezve karcolódhat, megsérülhet, durvább esetben megrepedhet.

 

Webshopunkban a felsorolt fogók mindegyike kapható, boltunkban megtekinthetők, kézbe vehetők.

 

Folytatás következik! Következő cikkünkben további ékszerkészítő szerszámok használatát ismerjük meg.