BLOG

Ékszereink története – miért jó az ékszerkészítés otthon?

2021.04.08 19:56

Mind a férfiak, mind a nők viselnek ékszert, ez manapság magától értetődő dolog. De miből is alakult ki ez? Mi a szerepe ma? Ezekről a témákról olvashatsz ebben a cikkben.

A régmúlt ékszerei

Aki kicsit is jártas a történelemben, az bizonyára tudja, hogy az emberiség történetével egyidősek használati és díszítő tárgyai. Az első, régészeti leletekben fellelt ékszerek kagylóhéj gyöngyök voltak, amelyek kifúrva alkottak ékes láncot. A szép iránti igény tehát valószínűleg egyidős a gondolkodó emberrel. A konkrét tárgyi emlékeken túl számos helyen a világban barlangfestmények is tanúskodnak arról, hogy az ott élő és ábrázolt személyek díszeket viseltek.

A kőkorszakra és a természeti népekre jellemző volt, hogy ékszereiket és díszítő viseletüket a természetben előforduló állati, növényi és kő alapanyagokból készítették. Például fogakból és agyarakból, csontokból, kagylóhéjból vagy akár megkövült anyagokból, például borostyánból. Ekkoriban már ismert egyedi ékszer volt az öv, a karperec, a fejdísz és természetesen a nyakék is. Mind a férfi ékszer, mind a női ékszer jellemző volt e korra.

egyiptomi gyöngy (forrás: catawiki.com)

A fémek megjelenése és az első „bizsuk” az ékszerkészítésben

A legelső, ember használta fémek az arany, az ezüst és a réz voltak. Drágaköveket ezidőtájt még ritkán használtak az ékszerek díszítéséhez, de a későbbiekben ez lassan megváltozott és számos ásványt megismertek hajdan volt elődeink, és például lapis lazuli, karneol és achát ékkövekkel gazdagították az ékszereket.

A korai ötvös mesterek által használt fémötvözetek a bronz és a vas voltak, amelyek akkoriban sokkal, de sokkal drágábbak voltak a nemesfémeknél.

Azoknak, akik ezeket nem tudták megfizetni, maradtak a gyakran az értékesebb ékszerek mintájára formázott, de olcsóbb alapanyagból előállított, „utánzat” ékszerek. Ilyen volt például az agyag, az üveg, a kagylóhéj és a fajansz, melyekből szintén tetszetős, a korra jellemző díszek készültek.

A fémmegmunkálás és az ötvösművészet számára innentől kezdve nem volt megállás, folyamatosan fejlődtek az alkalmazott technikák és eljárások, bővült a felhasznált alapanyagok köre is. Például, sorra kezdték el fémbe foglalni a különféle drágaköveket, féldrágaköveket és más ásványokat, de az üveget is folyamatosan használták.

Legújabb korunk találmánya a műanyag, a műgyanta a legfiatalabb bizsu alapanyag az ékszerkészítésben.

gyöngyök (forrás: artivi.hu)

Pár gondolat az ékszerviselés szerepéről

Az ékszerek kezdetektől fogva jelentős szerepet játszottak viselőjük társadalmi státuszának, egyéniségének és értékrendszerének kifejezésében. Egy másik jelentős indítéka a személyes díszek viselésének a katonai, egyházi vagy társadalmi rang kifejezése volt.

Ékszerek ezen túl, sokszor az amulett szerepét is játszották, felruházva anyagukat védelmező szereppel.

Manapság bizonyos társadalmi osztályok tagjai körében az egyéni önkifejezés eszközei az ékszerek, míg egy kiemelt réteg számára természetesen továbbra is státusz szimbólumként funkcionálnak.

Simonyi boglár (forrás: mnm.hu)

Készítsd el saját ékszered!

Akár a hangulatodat fejezed ki öltözködéseddel és az ékszer kiegészítőkkel, akár valamilyen alkalomra viseled azokat, a legfontosabb szempont szerintünk az, hogy az egyéniségedhez illőek legyenek.

A mai ember elődeinél sokkal jobb helyzetben van, hisz ma már szinte bármi megvásárolható, megszerezhető.

Ha az üzletek kínálatában kész ékszerként nem találod meg a neked tetszőt, vagy tetszene, de nem engedheted meg magadnak, akkor is van egy jó megoldás. Hisz kipróbálhatod a fantáziádat, az ügyességedet, és hogy milyen is az ékszerkészítés otthon. Korunkban annyira gazdag a háttér információk tömege, választékos és sokszínű a kor ízlése, hogy biztosan sikerül inspiráló mintát találnod, olyat, ami illik az egyéniségedhez, stílusodhoz és elképzeléseidhez.

A megvalósításban pedig mi fogunk neked segíteni!

Ezért ajánljuk figyelmedbe „ékszerkészítés otthon” témában készült blog cikkeinket. Ezekből lépésről-lépésre haladva ismerheted meg az egyszerűbb saját kezűleg elkészíthető ásvány ékszerek világát, készítési fortélyait és a hozzá szükséges alapanyagokat, szerelékeket, eszközöket, technikákat. Ha kicsit bizonytalan vagy, gondolj arra, hogy a kézügyesség gyakorlással fejleszthető.